hren
 

PRVA REGIONALNA SMOTRA U KAŠTELIMA
Iako je ljetni pljusak „prošetao“ sudionike 1. regionalne smotre zborova Canta Dalmatia, iz atrija u izložbeni prostor lukšićkog dvorca Vitturi, ništa nije moglo umanjiti svu čar zborske pjesme, koju su u subotu navečer sa sobom donijeli članovi šest zborova iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije.

Ovu 1. regionalnu smotru, u organizaciji HPD „Bijaćka vila“ i uz partnerstvo Hrvatskog sabora kulture vodila je Marijana Vulas, a izvođače i publiku ove je večeri pozdravio u ime Grada Kaštela, koji je pokrovitelj događanja, dogradonačelnik Grgica Benutić.

Prvi su, kao domaćini, nastupili članovi HPD „Bijaćka vila“, pod ravnanjem Andre Čale, koji su izveli „Locus iste“ Antona Brucknera, „Sušna zikva na škoju“ Krešimira Magdića te „Kyrie“ Stevea Dobrogosza.

Gosti iz Vodica, zbor „Lira“, s voditeljem Bornom Ercegom, pred Kaštelanima su otpjevali „Samo moru virujen“ Zdenka Runjića, „Lollipop“ Diona i Rossa te Gotovčevo završno kolo iz opere „Ero s onoga svijeta“.

Hatzeovu narodnu pjesmu iz opere „Adel i Mara“, „Marjane, Marjane“ i „Oj, Splite grade“, Zajčevu „Ave maria“ te „Oče naš“ od Matka Brajše“ izvelo je pjevačko drruštvo „Mirta“ iz Splita“, uz vodstvo Petre Jurić.

Gradski pjevački zbor „Neuma“ iz Drniša, uz ravnanje Jelene Prpe, za svoj repertoar ove večeri odabralo je skladbu Arsena Dedića i Đorđa Novkovića „Hrabri ljudi“, crnačku duhovnu pjesmu „The little light of mine“ te narodnu pjesmu iz Srijema „Tiha noć se evo spusti“.

Ova četiri zbora nastupila su u revijalnom djelu smotre, a o njihovim nastupima pisanu ocjenu dat će selektor na smotri Dario Maleš, profesor srednje glazbene škole „Josip Hatze“ i profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Profesor Maleš također će naknadno donijeti odluku tko će od zborova u natjecateljskom djelu predstavljati regiju na državnom prvenstvu, koje će se u listopadu održati u Rovinju.

A za odlazak u Rovinj ove su se večeri natjecala dva zbora, mješoviti vokalni ansambl „Schola cantorum“ iz Splita, pod ravnanjem Sare Dodig Baučić te glazbeno društvo Zoranić iz Zadra, uz vodstvo Tomislava Košte.

Splićani su u dvorcu Vitturi izveli „Zdrava si Marijo“ Krešimira Magdića, „Lepo naše, ravno polje“ Josipa Kaplana, da Palestrina „Alma Redemptoris Mater“ i „Hosanna to the Son of David“ Luca Jacobsa, dok su se pjevači iz Zadra predstavili s „In te, Domine, speravi“ od hHasslera, Brucknerovom „Locus iste“, „Višeslavovom krstionicom“ Antuna Doličkog te narodnim pjesmama „Žetvu žela za gorom divojka“, „Ako si pošla spat“ i „Lipe li su Zadranke divojke“.

Prva smotra zborova u Kaštelima u nedjelju se nastavlja stručnim seminarom za dirigente i voditelje zborova.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij