hren

PLANIRA SE UPRIHODITI 28 MILIJUNA, A POTROŠITI 16 MILIJUNA KUNA
Nakon što je većinom glasova usvojen prijedlog proračuna za slijedeću godinu, vijećnici su većinom glasova usvojili i izvršenje proračuna, a protiv su i ovaj put bili viječnici s Berketove liste te SDP-ovac Dražen Đaković, no bez posebne rasprave.

Zato je rasprave bilo na točki dnevnog reda o Programu izgradnje objekata komunalne infrastrukture kojeg je vijećnicima obrazložila pročelnica Marija Pelivan. Prema obrazloženju Program je težak 16,5 milijuna kuna i to za javne površine milijun kuna, za nerazvrstane ceste10,7 milijuna kuna, za groblja 1,3 milijuna kuna te javnu rasvjetu 3,5 milijuna kuna.

I ovaj pu u primjedbama je bio najkonkretniji Dražen Đaković, koji je na početku iznio kako se Program, prema navedenom obrazloženju, temelji na pogrešnoj zakonskoj odredbi, a onda je naveo cijeli niz stavki i obrazloženja iz Programa koje su u potpunosti jednake onima iz prošle godine, te je zaključio da se tako može iščitati kako je rezultat izvršenja Programa u tekućoj goini jednak nuli, a program isti kao i prethodni. Posebno je naglasio kako se kod brojnih projekata stalno ponavlja: „sređivanje projektne i druge dokumentacije“.


Dražen Đaković

Pročelnica Pelivan objasnila kako se radi o projektima koji se provode u etapama, u sređivanju“ dokumentacije postoji zakonski rokovi, institucije koje sudjeluju u njenom donošenju, zakonski postupci, često i uređenje imovinsko-pravnih odnosa, zbog čega sve često traje i nekoliko godina. Slična objašnjenja Đakoviću su s govornice nastojali uputili i HDZ-ovci Mario Duvnjak, nazvavši Đakovićeve primjedbe „bombastičnim nastupom“ te Jadranka Matok Bosančić, kao i gradonačelnik Ivan Udovičić, koji je sve navedeno u Programu ocijenio kao realno.

- Nikoga ne napadam na političkoj razini, ja samo govorim činjenice iz dokumenata. Oni koji znaju kako idu sudski procesi dobro znaju da je pravovaljani dokument značajniji od stotine svjedoka – kazao je Đaković.


Marija Pelivan

Tijekom ove točke dnevnog reda Đakoviću se u vijećničkoj klupi pridružio i drugi SDP-ovac Filip Plećaš, kojeg je zanimalo zbog čega su pojedine financijske stavke u Programu izgradnje za narednu godinu značajno veće nego u tekućoj godini, kao i zbog čega je planiran prihod od 28 milijuna kuna za komunalni doprinos, a program izgradnje težak je tek 16,5 milijuna kuna, odnosno gdje je u planiranju nestalo 12,5 milijuna kuna.

Čak nekoliko minuta predsjednik Gradskog vijeća Denis Ivanović pitao je tko će odgovoriti na Plećaševa pitanja, no nitko od nadležnih nije izašao za govornicu, Napokon je to uradio Antonio Bartulović , koji je kazao kako se procjene i planovi rade na osnovu troškovnika, a rezultat može na kraju biti potpuno drugačiji. Za 12 milijuna kuna manje u Programu izgradnje komunalne infrastrukture Bartulović je kazao da se predviđa uprihodovanje 28 milijuna kuna, ali u ovom trenutku Grad nema projekata za realizirati ta sredstva,  odnosno ne može izmisliti neki projekt od 10 milijuna kuna koji će uspjeti realizirati u godinu dana,  posebno zbog dugotrajnog perioda pripreme dokumentacije.

Program izgradnje objekata komunalne infrastrukture dobio je zeleno svjetlo glasovima većinskih HDZ-ovih vijećnika.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij