hren

PRORAČUN OSTVAREN U IZNOSU OD 39 POSTO U ODNOSU NA PLAN
U skladu sa Zakonom o zaštiti životinja i Odlukom o komunalnom redu, Grad Kaštela napokon ima i Odluku o uvjetima držanja kućnih ljubimaca, načinu držanja vezanih pasa te postupanju s napuštenim životinjama.

Odluka je usvojena na sjednici Gradskog vijeća, a donosi niz propisa poput onog da se kućnim ljubimcima moraju osigurati uvjeti u skladu s njihovim potrebama, da vlasnici kućnih ljubimaca moraju osigurati kontrolu razmnožavanja životinja, obvezu cijepljenja pasa i upis u upisnik. Propisi u odluci također definiraju potrebu da se vlasnici ljubimaca moraju brinuti o njihovom zdravlju, prehrani, smještaju i drugom. Također je utvrđeno da se pas može držati u dvorištu kojeg ne može samovoljno napustiti, u protivnom mora biti vezan, a potrebno je i natpisom označiti dvorište u kojem se nalazi pas, posebno opasan pas.
Odluka uređuje kretanje pasa na javnim površinama, gdje je obavezan nadzor vlasnika, kao i vođenje psa na povodcu, ili kada je u pitanju opasan pas, i s brnjicom.
U objekte javne namjene nije dozvoljeno dovoditi pse, dok se u turističke objekte psi mogu dovoditi uz pristanak vlasnika objekta, a što se tiče plaža za pse, gradonačelnik će utvrditi na kojim plažama se psi mogu kupati.
Nabrojeno je tek dio ona što ova Odluka donosi, a svakako treba spomenuti da u njoj stoje i kaznene odredbe, prema kojima će se građani koji ne postupaju u skladu s Odlukom, kazniti s 500 kuna, a pravna osoba s 1000 kuna.


Marija Matija Đikić

Gradske financije: Uprihođeno 39% planiranog

Pročelnica Marija Matija Đikić vijećnicima je na ovoj sjednici podnijela izvješće o izvršenju proračuna za prvih 6 mjeseci. Prema njenom izvješću ukupni prihodi u prvih šest mjeseci ove godine iznose 56,95 milijuna kuna, što je 18 posto više nego lani u istom razdoblju, odnosno 39 posto od planiranog proračuna Grada za ovu godinu.
Rashodi iznose 53,81 milijun kuna, što je za 23 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine, a ta brojka je 39,4 posto ukupnog rashoda planiranog za 2015. godinu.
Među povećanim troškovima, nalaze se i troškovi za plaće djelatnika, koji su veći za 3 posto nego lani, što je pročelnica Đikić obrazložila promjenom stope za zdravstveno osiguranje te činjenicom da u prva četiri mjeseca prošle godine nisu ušle plaće privremeno zaposlenih djelatnika za potrebe legalizacije.
Za ovo izvješće glasali su HDZ-ovi vijećnici, dok su SDP-ovci i Berketovi vijećnici ostali suzdržani, unatoč što nisu dali primjedbe na izvješće s govornice.

Na sjednici je usvojena i odluka o gradskim porezima, koja je doživjela promjene zbog usklađivanja sa zakonom, a zakonski propisi bili su razlog i usvajanja plana davanja koncesija za 2016. godinu te za naredno trogodišnje razdoblje. Koncesije se odnose na dimnjačarske poslove te poslove prijevoza pokojnika.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij