hren

MARINA KAŠTELA ZAPOSLILA JE STRUČNU OSOBU DA POMOGNE U ODRASTANJU I FORMIRANJU DJECE IZ SPORTSKIH KOLEKTIVA VESLAČA, JEDRILIČARA I ODBOJKAŠA
Tena Radočaj angažirana je da, kao razvojna psihologinja, osigura pravilan i zdrav razvoj djece kao sportaša, ali i đaka, članova obitelji i zajednice.

Ne radim na ispravljanju problematičnog ponašanja, nego na njegovoj prevenciji

Malo je onih koji se ne slažu da je odrastanje najteži dio ljudske egzistencije. Zapravo, čovjek cijeli život sazrijeva, najintenzivnije upravo u djetinjstvu, kad se postavljaju temelji na kojima čovjek gradi kuću svoje zrelosti i koji će definirati nekoga kao odraslu osobu.

Čovjekov razvoj, oblikovanje njegove osobnosti i sazrijevanje izučava znanstvena disciplina pod nazivom razvojna psihologija, a njome se bavi i mlada, 26-godišnja psihologinja Tena Radočaj, koja se tako 'brine' za više od 250 članova triju sportskih kolektiva iz Kaštela: veslačkog, jedriličarskog te odbojkaškog, okupljenih pod zajedničkim imenom i patronatom Marine Kaštela. Slučaj rijetko viđen u hrvatskim sportskim klubovima, a zanimljivo je da se radi o manje profitnim športovima, ne toliko medijski eksponiranima, u čijim bi se redovima prije moglo očekivati kakvoga sportskog psihologa.

- Sportski psiholozi više rade na postizanju što boljih sportskih rezultata, dok se razvojni psiholozi orijentiraju na sve aspekte života djece - mladih sportaša. Jedan od glavnih ciljeva zbog kojega su me i zaposlili u Marini Kaštela osiguravanje je pravilnog i zdravog razvoja djece u cjelini - kao sportaša, ali i kao đaka, članova obitelji i zajednice...

• Jedan od načina postizanja toga jest i uvid u ocjene polaznika klubova...
- Upoznata sam s ocjenama kod sve djece, a u 'opisu posla' mi je i briga o njihovu uspjehu u školi. Naime, u sva tri sportska kluba pod patronatom Marine Kaštela najveći naglasak stavljaju upravo na obrazovanje, odnosno stvaranje radnih navika i kontinuiteta učenja. Kod veslača sam primijetila da imaju najbolje organizirano vrijeme, što im se i vidi na ocjenama. No, i pored toga, svi oni imaju privatni život.

• Jeste li dosad među 'vašom djecom' naišli na kakav problem?
- Pojavi se tu i tamo pokoja slabija ocjena, nekakav posrtaj u školi. Tada mi je prvi korak popričati sa djetetom, a iz tog razgovora mnogo se može doznati. Često se dogodi da dijete ne zna učiti pa njemu ili njoj pokažem neku od tehniku učenja. Možda im ponekad nedostaje i motivacije...

• Kako postupate u takvim situacijama?
- Jedna od stvari koje sam uvela svojevrsna je 'vršnjačka podrška'. Djeca se često okupljaju kod nekog iz razreda, ta osoba često daje instrukcije. Nešto slično sam i ja napravila, uvidjevši koje je dijete dobro u kojem predmetu, pa ih tako znam spojiti neka rade skupa. Neki dan mi se baš javio trener odbojke zadovoljno me obavještavajući kako je jedna cura svoju prijateljicu učila kemiju u svlačionici nakon treninga.

• Uz potporu u školi, pokrenuli ste i razne radionice...
- Djeci treba pomoći učiti o postavljanju ciljeva u životu. Tako su prošle godine potpisali ugovor, sami sa sobom, u kojem su zacrtali obaviti neku stvar u određenom vremenu. Većina njih prelazi iz osnovne u srednju školu, ili iz srednje na fakultet, pa im i tu treba pomoć u orijentaciji.

• Danas sve više mladih sportaša ide trbuhom za novcem. Postoji li kakav novčani stimulans koji Marina Kaštela daje toj djeci?
- Postoje stipendije, no one nemaju nikakve veze sa sportskim uspjesima. Vezane su isključivo uz uspjeh u školi. Dakle, ako imaju odgovarajući prosjek, mogu dobiti i stipendiju, no stipendiju kasnije moraju vratiti.

• Kako je vraćaju?
- Ðak ili student stipendiju prima dok traje školska godina. Kada završe školu i zaposle se, dobiveni iznos moraju vratiti. Već imamo jednog bivšeg veslača koji je počeo vraćati stipendiju.

• Što je sa sportskim aspektom cijele priče?
Iznenadilo me koliko je mirno na tom području. Obveze prema klubu djeca ispunjavaju i više nego solidno. Najveća kazna je kad im roditelji zbog loših ocjena zabrane trening. No toga gotovo i nema, budući da je svih 250 djece i više nego dobro u školama.

• Je li moguće pomiriti dobrog sportaša i đaka u jednom tinejdžeru?
- Naravno, no takve osobe se ostvaruju i kroz druge aspekte života, ne samo sportom. Na primjer, ako osoba ima samo jednu životnu ulogu - onu vrhunskog sportaša, tada će i eventualni neuspjeh doživjeti mnogo teže, dok će osoba koja ima više životnih uloga, biti otpornija na stres, jer će neuspjeh na jednom kompenzirati većim zalaganjem na drugom području.

• Što je s roditeljima? Oni često preko djece pokušavaju ostvariti vlastite neostvarene snove.
- Srećom, nisam se susrela dosad s time - a dosta sam razgovarala s roditeljima, svako malo održavam sastanke - valjda zato što se radi o sportovima u kojima se vrti manje novca. Važno je da dijete ne pomisli kako će ga majka ili otac manje voljeti ako ne postigne dobar rezultat, a zna se dogoditi da roditelj uvjetuje svoju ljubav na takav način...

• Je li vam poznato postoji li sličan projekt u Hrvatskoj?
- Koliko znam, ne postoji. Joško Berket, vlasnik Marine Kaštela, pozvao me je i nisam se ni trenutka mislila, ovo smatram poslom iz snova, a na njemu mi zavide i kolege. Stvar je u tome što ne radim na ispravljanju problematičnog ponašanja, nego na njegovoj prevenciji, dakle na 'pozitivnoj psihologiji', a u svemu je najbolje što nije cilj stvoriti vrhunskog sportaša, nego vrhunsku osobu sa širokim pogledima na život.

Najvažnija je škola

Budući da imamo puno djece sportaša, javila se potreba za ovom vrstom usmjeravanja i pomoći, a glavni cilj cijelog projekta je da djeca završe škole, čime bi i zajednica profitirala - kazao je spiritus movens cijelog projekta Marina Kaštela, njezin vlasnik Joško Berket, dodavši da su psihologinju Radočaj i djeca i roditelji izvanredno prihvatili.

Razgovaramo i na Facebooku

• Nema ni deset godina razlike između vas i najstarije djece s kojom radite. Kako ste se postavili?
- Budući da su 17 i 18-godišnji veslači čak i dvaput teži i veći od mene, nije imalo smisla postaviti se autoritativno - tako se djeca još više zatvore. Prišla sam im kao prijateljica - postavljajući ipak neke granice. Komuniciramo i preko Facebooka.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij