U organizaciji javne ustanove Rera danas je u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću održana prva radionica na temu „Utjecaj klimatskih promjena na područje rijeke Jadro i Kaštelanski zaljev“, a radionica je jedan od koraka u izradi Plana prilagodbe na klimatske promjene za područje rijeke Jadro i Kaštelanski zaljev, koji izrađuju stručnjaci s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

Plan prilagodbe na klimatske promjene, koji je naručila Rera, dio je aktivnosti Interreg projekta Change we care, kojem je cilj, kako nam je kazao Mili Novak voditelj projekta Change we care, prenošenje najnovijih znanja o klimatskim promjenama na kreatore politika poput lokalne i regionalne vlasti, institucija za zaštitu prirode, različite planere i druge.

Predstavnicima gradova Kaštela i Solina, kao i općine Klis te  predstavnicima Vodovoda i kanalizacije,  Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda, privatnim poduzetnicima i Instituta za oceanografiju i ribarstvo, koji su nazočili radionici, Mili Novak predstavio je sami projekt.

- Glavni cilj mu je pružanje integriranog pristupa, zasnovanog na ekosustavu i mogućnosti zajedničkog planiranja za različite probleme povezane s klimatskim promjenama, zajedno s mjerama prilagodbe. Projekt istražuje klimatske rizike s kojima se suočavaju priobalna i tranzicijska područja. Ukupna vrijednost projekta je 2,7 milijuna eura, a financira se iz programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 204 do 2020. – kazao je Novak.

O važnosti integralnog upravljanja obalnim područjem, ali i očuvanja za sve buduće generacije, nazočnima je govorila Martina Baučić s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, dok su njene kolege Jure Margeta i Ana Grgić govorili o trenutnom stanju u prostoru topografskog sliva rijeke Jadro, stanja voda i prostornog razvoja, pri čemu su istakli probleme koji se odnose na klimatske promjene te potrebu očuvanja voda u svrhu poboljšanja kvalitete življenja.

- Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti ušća Jadra, prepunog biološke raznolikosti, koji je najranjiviji dio ove rijeke, zbog plavljenja obale i onečišćenja iz cijelog sliva – naglasili su ovi stručnjaci.

-  Kroz izradu Plana prilagodbe bit će izrađene smjernice za očuvanje kvalitete vode, prirodnog okoliša i kvalitete življenja kroz kontroliranu urbanizaciju, što se može postići kroz  očuvanje postojećih i izgradnju novih zelenih površina, izgradnju i uređenje novih zahvata u prostoru uz pomnu pažnju na parametrima za osiguranje vodopropusnosti građevinskih čestica, afirmiranja zelenih tipologija izgradnje i revidiranja smjernica iz prostorno planske dokumentacije za gustoću izgrađenosti – ustvrdili su predavači.

U sklopu izrade Plana prilagodbe na klimatske promjene za područje rijeke Jadro i Kaštelanski zaljev, Rera će, kako je najavljeno, uskoro  organizirati još dvije tematske radionice.

 

Foto: Press


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij