hren

OSNAŽITI – NADAHNUTI - STVORITI
Kaštelanski festival ljubavi – Lovestock festival, ove je godine pravo međunarodno događanje jer na njemu će uz hrvatske, nastupiti glazbenici iz SAD-a, Kanade, Srbije, Slovenije i BiH. Sve počinje u Novom parku u Kaštel Lukšiću u četvrtak, 17. lipnja a potrajat će tri dana uz besplatan ulaz za sve posjetitelje i početkom u 20 sati. Ovom prigodom razgovarali smo sa američkom umjetnicom Esther Canata kojoj je pripala čast otvaranja ovogodišnjeg festivala. Inače, Esther je upravo danas objavila svoj najnoviji EP "Lion Gale" u suradnji sa Lionelom Cohenom, producentom iz Los Angelesa.

Koje je vaše podrijetlo?

Ja sam multikulturalna djevojka s istočne obale SAD-a iz New Jerseya i New Yorka. Moja obitelj uglavnom je talijanskog porijekla, a imam rođake u Italiji i Južnoj Americi. Govorim nešto talijanskog i španjolskog a učim i hrvatski.

Tko je imao najviše utjecaja na vašu glazbu?

Puno je njih i sve je to jako teško suziti. Neki od istaknutih klasika zasigurno su Annie Lennox, Joni Mitchell, Tracey Chapman, Stevie Nicks, Nina Simone, Carole King, Janis Jophlin, Cyndi Lauper, Tori Amos, Pat Benatar ... a moderniji utjecaji, čiji rad duboko poštujem, su SIA, Florence & The Machine , Rhianna, The Dead Weather, Beth Hart ... da spomenem samo neke.

Recite nam nešto o svojoj vizualnoj umjetnosti - slikarstvu i onome što vas nadahnjuje

Kao vizualni umjetnik, uvijek sam nastojala izraziti svoje osobne emocije koje su prerastao u nešto puno veće ... Postala sam nadahnutija te sada puno više eksponiram taj svoj stvaralački dio, pogotovo otkako sam se preselio u Europu pa međunarodno prodajem privatnim kolekcionarima. Ja sam samouka i pretpostavljam da sam tijekom tog svog ludog putovanja uzgajala i razvijla vlastiti stil. Volim stvarati osnažena djela koja prikazuju žene, ljubav i majčinstvo koristeći fluidne crte i podebljane boje. Život me nadahnjuje. Pretpostavljam da sam usput bila pod utjecajem nekih sjajnih uličnih umjetnika iz New Yorka i LA-a, a veliki majstori poput Picassa, Dalija i Klimta nekoliko su mi najdražih.

Kako privlačite interes za svoju umjetnost?

Uglavnom usmenom predajom i tonama užasne samopromocije koju mrzim, ali natjeram se na to (hahaha), općenito na svojim platformama društvenih medija IG i FB i nekim drugim mrežama.

Što vas je prvo uvelo u glazbu?

Počeo sam pjevati u crkvenom zboru s pet godina, zatim u školskom zboru, pohađala sam srednju školu izvođačkih umjetnosti u New Jerseyu i jednostavno nisam prestala pjevati ... Tada sam se preselila u New York i profesionalnije rasla kao kantautor ...

Tko vas je nadahnuo za bavljenje glazbom?

Moj otac uglavnom ... Uvijek se bavio glazbom i imao je epsku kolekciju ploča koju nisam smjela niti dirati, ali Bog zna da sam je puno dirala kad nije gledao (hahaha) ... ali uvijek je svirala sjajna glazbu u našem domu, od klasičnog rocka do jazza, soula i rock n rolla. Kao dijete često bi me vodio na jazz festivale, predstave i koncerte. Mislim da je naša najveća povezanost upravo kroz glazbu.

Koju biste poruku željeli prenijeti svojim obožavateljima?

Da biste ostali jaki, ispravite ramena i hodajte uspravno ... Nikada ne odustanete i ne brinete se što drugi mogu misliti o vama ... ogovaranje i slaboumna mišljenja mogu ugnjetavati i ubiti vaš duh i snove. Nemajte veze s njima, imamo samo jedan život i dijeljenje darova i talenata s vašim Bogom sa svijetom, bilo kroz vašu glazbu ili umjetnost ili veliku inteligenciju, vrlo je važno. Krenite svojim putem i radite ono što volite. Svijet vas treba ... osnažiti, nadahnuti ... i izliječiti.

Koji je najbolji savjet koji ste dobili?

Vjerovati svom srcu ... svojoj intuiciji ... i ostati vjeran sebi.

Da možete nešto promijeniti u glazbenoj industriji, što bi to bilo?

Po meni, najvažnije je razbiti seksualnu predatorsku prirodu ovog posla koji uistinu može slomiti umjetničko srce ... stalno se suočavati sa zlouporabom moći onih koji su u boljoj poziciji da bi vam pomogli u karijeri. Neki muškarci u industriji jednostavno trebaju otići, kao što smo vidjeli tijekom cijelog debakla Harveyja Weinsteina i u pokretu #metoo. To je doista stvaran problem s kojim sam se sretala i na sreću, preživivjela ... ali mora se to razbiti ... Dakle, da svi umjetnici mogu stvarati profesionalno, slobodno i autentično, bez straha da će ih iskoristiti.

Kako biste opisali glazbu koju obično stvarate?

Njegujem nekoliko različitih stilova iz svih svojih utjecaja i iskustava u ljubavi i životu ... stvaram iz svog srca ... što god izađe. Ponekad je glasno i duševno, ponekad meko i zaigrano, ponekad katarzično, a ponekad novi početak ... neke stvari umiru, a neke se obnavljaju, to je život. Glazba je život. Mogu se samo nadati da osnažuje, pokreće i nadahnjuje moje obožavatelje i slušatelje. To me čini sretnom i ponekad ta kreativna i emocionalna bitka u meni sve je što uistinu vrijedi.

Esther Canata nastupit će na otvaranju Lovestock festivala u četvrtak, 17. 06. sa početkom u 20 sati uz besplatan ulaz kojeg su omogućili Grad Kaštela, CEMEX, Turistička zajednica grada Kaštela, hotel Kastel, Red Lion Pub, Rock Pork, Nehaj 2 i Udruga dalmatinskih pivara.
Izložba slika Esther Canate održat će se u petak i subotu, 18. i 19. 06. U Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću sa početkom u 20 sati.

Promotor događanja je Portal grada Kaštela.

Estherina umjetnička djela možete pogledati na IG: @CanataCollect i FB @CanataCollect, a upravo danas Esther je objavila i svoj novi EP "Lion Gale" koji je dostupan na svim streaming platformama te na IG @ Liongalemusic i FB @Liongalemusic, a skinuti ga možete OVDJE


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij