hren

Kad se netko često vraća na pojedino mjesto, iako ima mogućnost izbora, to je dokaz da je to mjesto posebno ili ima neke vrijednosti koje osobi nešto znače. Upravo tako o Kaštelima kao posebnom mjestu s jedinstvenim krajolikom, toplim i pristupačnim ljudima i s cijelim nizom drugih epiteta, govori Čeh Pavel Minarik i njegova obitelj, koji svoje odmore često provode u Kaštel Lukšiću, u Vili Šoulavy, ili kako bi mogli reći, mjestu odakle je krenuo organizirani turizam u Kaštelima prije punih 112 godina.

S Pavelom smo se sureli ovog ponedjeljka te iz razgovora pokušali doznati što je to što ga u Kaštela dovodi još od daleke 1964. godine, kada je tu prvi put bio sa svojim roditeljima.

- Moja obitelj živi u Brnu, a odmor često provodimo u Kaštelima. Nije to redovno svake godine, jer ne možemo zbog poslovnih obveza,  ali nastojimo doći što češće. Što me dovodi upravo ovdje, u Villu Šoulavy? To je prvo njen zdrav duh, koji se osjeti i u njoj živi. Osim toga, kao ljubitelj pasa volim duge šetnje s mojim ljubimcima, a toga u Kaštelima ne nedostaje, posebno mogućnosti šetnje uz more, na plažama, kilometrima. U tome uživam. Uz to, odnos domaćina prema nama je poseban, kao da smo obitelj. Ovdje zajedno znamo roštiljati, a s tim u vezi moram vam reći da sam se naprosto „zaljubio“ u vašeg mesara u Kaštel Starom, koji je pravi meštar svog posla  – veselo nam je rekao Pavel, koji, iako često dolazi u Hrvatsku ne koristi baš hrvatski jezik pa nam je u prijevodu pomogla njegova zemljakinja, koja je svoj život pronašla u Kaštelima, Irena Botić.

- Moje domaćine Kaštelane poprilično dobro razumijem, ali nisam se, na žalost,  baš potrudio naučiti hrvatski jezik – s osmijehom nam je rekao ovaj Čeh i nadodao kako mu je najzanimljivija hrvatska riječ „kolovoz“.
Kad smo se dotakli jezika, jedina Pavelova mala primjedba na odmor u Kaštelima bila je slabo poznavanje engleskog jezika od strane nekih ugostiteljskih djelatnika, što smanjuje mogućnost komunikacije s gostima.

Osim s Kaštelima, obitelj Minarik povezana je i s Murterom, gdje imaju i porodične veze pa dio svog odmora provode i na tom malom otoku.
Treba reći da je Pavel sin Libuše Chalupove Minarikove, o kojoj smo na Portalu pisali prije osam godina, kao najstarijoj živućoj  gošći nekadašnjeg pansiona doktora Henrika Šoulavog, koja je u svojoj 84-toj godini poželjela doći na ljetovanje upravo tamo gdje je ljetovala sa svojim roditeljima dalekih 30-tih godina prošlog stoljeća. Libuša danas ima 92 godine i želi ponovo doći u Kaštela, a Pavel nam je rekao kako to planiraju realizirati u rujnu.

- Postojala je ideja da sada dođe s nama, no kako je primila tek prvu dozu cjepiva, moramo čekati da primi drugu i da prođe određeno vrijeme. Zato svakako planiramo njen dolazak realizirati u rujnu, jer je njena želja da ponovo dođe u Kaštela iznimno velika, a bit će to prigoda da se u Kaštelima okupi cijela naša obitelj – kazao nam je Pavel, naglasivši da nakon svakog povratka iz Kaštela svojim prijateljima i poznanicima Kaštela preporuča kao idealnu destinaciju za odmor.

A njegovi domaćini u Villi Šoulavy, Damira i Boris Lozovina, svaki put se obraduju kada im Pavel i njegova obitelj stignu na odmor, jer kako su rekli, oni, a posebno gospođa Libuša koja je bila gošča dr. Šoulavya, dio su zanimljive povijesti objekta u koji je taj češki doktor davno dovodio prve goste iz Češke.

- Česi nekako prirodno gravitiraju ovom području, a mi smo tu samo da se pobrinemo kako bi se oni ugodno osjećali i da imaju pozitivno iskustvo svog boravka u Kaštelima. Mi smo za njih dominantno ljetna destinacija i mogli bi reći da ovdje dolaze „po naše more i sunce“. Tijekom 19 godina koliko mi ovdje radimo, ugostili smo mnoge skupine i pojedince iz Češke, ali i pripadnike čeških društava i udruga koji žive i djeluju u Hrvatskoj, a moramo naglasiti da smo ugostili i gradonačelnicu Sušica, grada iz kojeg potječe dr. Šoulavy, za kojeg znamo da je pokretač organiziranog turima u Kaštelima – informirali su nas Damira i Boris Lozovina.

Da Česi i danas, baš kao i na početku 20. stoljeća rado dolaze u Kaštela, potvrdila nam je i direktorica Turističke zajednice Nada Maršić.

- Iako zadnjih godina najveći postotak udjela u broju gostiju čine Nijemci i Poljaci, Česi su i dalje među brojnijim gostima na ovom našem području. Inače, mi u Kaštelima izuzetno smo ponosni na svoju dugu tradiciju turizma, a još smo više ponosni na činjenicu da se gosti često vračaju u Kaštela, što je znak da odavde nose posebne uspomene i posebne doživljaje, a nama je to pokazatelj da radimo dobar posao – kazala je Maršić i iskoristili priliku da zahvali svim domaćinima u Kaštelima i svim dionicima u turizmu jer bez njihovog zalaganja ne bi bilo niti dobrih rezultata.

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij