Kako su uvedeni e-Dnevnici, nastavnici s dnevnicima ispod ruke su prošlost u svim kaštelanskim školama, osim u OŠ prof. Filipa Lukasa u Kaštel Sarom. No, sljedeće školske godine to bi se trebalo promijeniti te bi i ta škola trebala imati CARNET-ovu uslugu e-Dnevnika.

Uvođenje e-Dnevnika nije zakonska obveza već je alat koji školama olakšava vođenje dokumentacije, a škole ga uvode dobrovoljno. Školama je omogućeno vođenje razredne knjige u elektroničkom obliku. Aplikacija je napravljena u suradnji s profesorima i administratorima škola te ima sve funkcionalnosti koje su propisane, a osmišljena je da postoji više razina pristupa i korištenja te aplikacije: e-Dnevnik za predmetne nastavnike, za razrednike i djelatnike pedagoških službi, za školske administratore, te za učenike.

Brzo, jednostavno i pouzdano na ovaj se način omogućuje izrada različitih izvještaja o ocjenama i izostancima. Dodatna prednost je suzbijanje neovlaštenog unosa, ali i slučajeva krađe i nehotičnog ili namjernog uništavanja razredne knjige koji su se ponekad javljali u školama.
Uspostavljen je i sustav obavještavanja roditelja o izostancima djece, tako da roditelji čije je dijete izostalo prethodnog dana, dobiju e-mail s informacijom s kojeg sata je dijete izostalo te zamolbu da se jave razredniku u terminu za informacije. Izrađena aplikacija e-Dnevnik za učenike omogućava učenicima pregled ocjena, bilješki, izostanaka, lektira te raspored pisanih zadaća, koje su upisali nastavnici u e-Dnevnik

No, da bi u školi profunkcionirao sustav e-Dnevnika potrebno je stvoriti određene tehničke preduvjete, a to su među ostalim, kablirana LAN mreža u školi izgrađena prema pravilima struke, računala spojena na internet putem hrvatskog adresnog prostora kako bi mogla pristupiti e-Dnevnik aplikaciji.

Zašto toliko dugo OŠ prof. Filipa Lukasa čeka na uvođenje aplikacije e-Dnevnika, kazao nam je ravnatelj škole Petar Mustapić.

- Ima deset godina radimo na tome, sad su napravljene sve predradnje i očekujemo da će e-Dnevnik biti uveden od iduće školske godine, a jedini razlog zašto do sada  nije uveden jesu materijalna sredstva – ispričao je Mustapić.

Prema riječima Mustapića svi su se oglušili kada je tražio sredstva koja su im bila potrebna da bi se stvorili preduvjeti, od osnivača, Splitsko-dalmatinske županije do Ministarstva obrazovanja.

- Mi kao škola nismo mogli dobiti i nismo dobili sredstva za opremanje učionica i za instaliranje mreže. Od našeg osnivača sam tražio da instaliraju mrežu i da opreme svaku učionicu, to je bilo vrijednosti nekih 140 tisuća kuna. Prošle godine sam tražio od Ministarstva, ali sredstva nisam dobio - kazao je ravnatelj škole Petar Mustapić.
No, kako nam je Mustapić potvrdio, bez obzira na poteškoće s kojima su se susretali tijekom pokušaja aktivacije, odnosno stvaranja preduvjeta, e-Dnevnik ipak stiže sljedeću školsku godinu u njihovu školu.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij