DOBITNICA NAGRADE OSKAR ZNANJA
Sada već bivšu učenicu osmog razreda, osnovne škole ''prof. Filip Lukas'' iz Kaštel Starog, Jagodu Sabljić, u pratnji pedagoginje Finke Ivanović i ravnatelja Petra Mustapića, primili su gradonačelnik Denis Ivanović i zamjenica Jadranka Matok Bosančić. Prijem se održao povodom Jagodinog uspjeha na natjecanju iz debate.

Jagoda je kako smo već pisali, osvojila prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji na debatnom natjecanju, za što je sa svojom mentoricom, pedagoginjom Ivanović nagrađena i Oskarom znanja, najvećim priznanjem za uspješne učenike i mentore. Njezina mentorica je kazala kako su se debatom počeli baviti prošle godine uz potporu ravnatelja Mustapića te su prošli kroz edukacije i turnire . - Uz Jagodu su kroz razine natjecanja u ekipnom dijelu sudjelovala i dva tima iz njezine škole, te su i oni postigli dobre rezultate. Tim koji je predvodila Jagoda osvojio je četvrto mjesto na državnom natjecanju, riječi su pedagoginje i mentorice Finke Ivanović.

- Smatram da debata kao takva nije dovoljno priznata s obzirom na to koliko nam donosi, jer ne samo da razvija mišljenja i ideje, nego ih i sukobljava što je temelj demokracije, također poboljšava i retoriku te govor tijela. Pripreme se uglavnom svode na istraživanje o temi kojoj pričamo i iščitavanje literature na više jezika te pripremanje statistika i istraživanja, zato što sve što tvrdimo mora biti potkrijepljeno činjenicama, istraživanjima i raznim izvorima. Debata je rasprava između vrijednosnih sudova, gdje mi dobijemo tezu i o njoj raspravljamo sa strane afirmacije ili sa strane negacije, tj. tezu potvrđujemo ili tezu negiramo. Ona teče tako da se izmjenjuju govornici te strana afirmacije potvrđuje tezu, a negacija ne samo da negira tezu već i negira stranu afirmacije, tj. ona mora brzim razmišljanjem smisliti protuargumente za afirmaciju, kazala je Jagoda, a svojom je elokvencijom u obraćanju, samo dodatno potvrdila talent i vještine za koje je zasluženo nagrađena.

- Kao čovjek i ravnatelj prezadovoljan sam sa Jagodom i njenom mentoricom te sa činjenicom, da je naša škola ostvarila veliki uspjeh, na ovom za nas novom području debate, a vjerujem da će se tako nastaviti i u budućnosti, rekao je Petar Mustapić, ravnatelj škole.

Gradonačelnik Ivanović čestitao je ravnatelju, mentorici te posebno Jagodi na uspjehu i promociji Kaštela na još jednom području.

- Mi smo jako ponosi na uspjeh naše učenice. Ovo je prvi put da grad Kaštela sudjeluje na ovakvom natjecanju i mislim da je jako bitno naučiti razgovarati. Svjesni smo svakodnevno u našoj politici na državnoj i na lokalnoj razini koliko se često griješi u izjavama. To što naši učenici uče i sudjeluju u debatama je jedan plus za buduću komunikaciju jer je vrlo važno znati reći ono što se misli, a ne da se to što se misli na kraju prezentirana na neki drugi način. Od sada pa nadalje, otvorit ćemo sve mogućnosti i pružiti podršku, mladima i njihovim mentorima da i dalje sudjeluju na natjecanjima te da se uspješno razvijaju, rekla je u obraćanju dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić.

Foto: Grad Kaštela


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij